• Г. Шанхай, Новый район Пудун, гаоке восточная улица, 1688

структура како

Радерфордов модел на атомот — Википедија

Спомнат бил и атомскиот модел на Хантаро Нагаока, во кој електроните се наредени во еден или повеќе прстени, со специфична метаморфична структура како кај стабилните прстени на Сатурн.

Општествени науки: карактеристики, класификација, што …

Општествените науки можат да се дефинираат како оние научни дисциплини кои се посветени на проучување и објективна анализа на настаните што се случуваат во општеството. Со други зборови, општествените науки се ...

Срце — Википедија

Структура на срцето кај животните Структура на срцето. Градбата на срцето е различна кај повеќето животни. Без'рбетниците, кои имаат попроста организација на крвоносниот систем, имаат цевчести срца, односно улогата ...

Полисахарид

Полисахаридите имаат неколку карактеристични својства:

Амониум хидроксид: структура, својства и употреба

Хемиска структура. Како што покажува неговата дефиниција, амониум хидроксидот се состои од воден раствор на гас амонијак. ... Како последица на рубефактивно дејство на амониум хидроксид ...

Структура на личноста

Постојат повеќе теории за структурата на личноста, но според анализата по клучни зборови на интернет прелистувачот Google, најзастапена е психоаналитичката теорија на Сигмунд …

Алкалоид (претпријатие) — Википедија

Како израз на општествената одговорност, во мај 2007 година била основана Фондацијата „Трајче Мукаетов", која заклучно со 2016 година стипендирала 344 студенти по фармација и медицина на ...

С About за вежбите со квадратни дупки

Видови и нивната структура; Како да се користи? Ако во повеќето случаи модерните занаетчии немаат проблеми со дупчење тркалезни дупки, тогаш не секој може да меле квадратни дупки.

Архитектура Дефиниција и изградена средина

Во зависност од контекстот, архитектурата може да се однесува на било која вештачка градба или структура, како кула или споменик; вештачка градба или структура што е важна, голема или многу ...

Организациска структура: Предности, значење и фактори …

Организациската структура е начин како да се избегнат или надминат потешкотиите во однос на перформансот на вработените, предизвикани од …

Социологија — Википедија

Социологијата е тематско и методолошки многу пространа дисциплина. Во нејзини традиционални фокуси спаѓаат, општествената стратификација (како класните …

Узурпација

Ова законодавно тело постепено почна да се претвори во формална структура, како и министри и на претседателот веќе не дојде таму да го пријавите, како што се бара со закон.

Ц ++ структуре

Пример: Ц ++ структура. У овом чланку ћете научити о структурама у програмирању на Ц ++; шта је то, како то дефинисати и користити у свом програму. Структура је колекција променљивих различитих ...

Екскреторен систем

Тоа е мускулна структура слична на вреќа присутна над срамната коска која ја складира урината. Просечниот волумен на човечкиот мочен меур е 400-600 ml. Мочниот меур ја задржува урината до ...

Структурализам — Википедија

Структурализам. Структурализмот е метод на хуманистичките науки кој се обидува да анализира одредена област (на пример, митологија) како сложен систем на меѓусебно поврзани делови ...

Симфонија — Википедија

5 Симфонијата како тема во уметноста и во популарната ... во 18 век имала стандардна структура од три спротивни става: брз, спор, брз и танцувачки. Оваа е формата која често се смета дека е ...

Протеини: структурата и функцијата. својства на протеини

Како што е познато, протеини - на основа на потеклото на животот на нашата планета. ... Ова не се сомневам, бидејќи анализата на внатрешната структура на секој член на биомаса покажува дека ...

Вирус — Википедија

Некои бактериофаги, како што е Enterobacteria phage T4, имаат комплексна структура која се состои од икосаедрична „глава" поврзана за стапчеста (хеликална) „опашка", која може да има шестаголна ...

Земја (планета) — Википедија

Структура и состав на Земјата. По големина, Земјата е петта во Сончевиот Систем. За разлика од некои други планети, Земјата не е гасовит џин, каква што е Јупитер на пример.

Дефиниција на длабоката структура

Но, во својата длабока структура, како што беше разбрано особено во раните 1970-ти, тешко би било како субјект да биде подредена реченица во која децата е предмет на молам: така, во преглед ...

Јаглерод — Википедија

Дијамантот има иста кубни структура како и силициумот и германиумот, и поради силата на јаглерод-јаглерод врските, тоа е една од најјаките природни супстанци со најголема отпорност на ...

Коска — Википедија

„Коската на коските" (српски: Кост кости) — циклус песни на српскиот поет Васко Попа од 1956 година. „Коските на сипата" - поетска збирка на италијанскиот писател Еуџенио Монтале од 1926 година. „Вилична коска" (англиски: Jawbone) - песна на американската рок-група …

Социологија — Википедија

Многу од она што го прават луѓето спаѓа во рамките на категоријата на општествената структура и агенси, социологијата постепено го проширува својот фокус кон понатамошни субјекти, како ...

Дефиниција на габи, карактеристики, морфологија, …

Поединечните клетки на габите слични на квасец се агрегираат и формираат структура позната како псевдо хифи (не вистински хифи). Еден пример за овој тип на габи е Кандида.

Ембрионален и фетален развој: фази и карактеристики од …

Карактеристики како што се односот помеѓу обемот на главата и стомакот или должината на стапалата се користат во овој период за да се утврди возраста на фетусот.

Хидроксил (ОХ): Структура, јон и функционални групи

Хидроксил (ОХ): Структура, јон и функционални групи. хидроксилна група(О) Тој е оној кој има атом на кислород и личи на молекула на вода. Може да се најде како група, јон или радикал (OH)) Во ...

Интернет — Википедија

2 Структура и организација на ... Англискиот поим „интернет" е добиен како кратенка од INTERconnected NETwork — INTERNET што во превод би значело меѓуповрзанa мрежa. А во неа се вклучени милиони луѓе од ...

Пропратно писмо за животопис: шта је то и како га …

Шта је пропратно писмо и како га правилно написати? Које делове треба укључити у структуру документа и које грешке треба избегавати? ... може се навести одређена структура или чак кодна реч ...

Липаза: карактеристики, структура, видови, функции

Структура. Како и другите членови на ензимското семејство на кое припаѓаат, липазите се карактеризираат со топологија составена од α-хелики и β-свиткани листови. Каталитичкото место на ...

Периоден систем на елементите — Википедија

. Од Википедија — слободната енциклопедија. Периоден систем на елементите — табела што ги содржи основните податоци за познатите хемиски елементи, како нивната електронската ...

Натриум-калиумска пумпа: што е тоа и кои се нејзините …

Како што веќе рековме, натриум-калиум пумпата е структура со ензимска функција. Неговата структура е составена од две протеински подединици од алфа (α) тип и две од бета (β) тип.

Как се пише структура на дипломна работа? (ПРИМЕР)

Структура на дипломна работа: Магистър и Бакалавър; Как се пише структура на дипломна работа? Преди да започнете да пишете; Дължина на …

Периоден систем на елементите — Википедија

Од Википедија — слободната енциклопедија. Периоден систем на елементите — табела што ги содржи основните податоци за познатите хемиски елементи, како …

Кои се главните својства на почвата?

Климатски процеси директно влијаат врз формирањето на почвата, во многу погледи го одредуваат неговиот режим и структура, како и индиректно (преку вегетацијата и животните организми).

Адаптација на кактус во неговото живеалиште: …

Како стеблото на кактусот се прилагоди на неговото живеалиште, на пример, на животот во пустината? Стеблото содржи хлоропласти со хлорофил, тие се распаѓаат, забрзувајќи го процесот на ...

Германија — Википедија

Како последица на Берлинската конференција во 1884, Германија барала неколку колонии вклучувајќи ја Германска Источна Африка, Германска Југозападна Африка, Того и Камерун.

Литературна анализа: функција, структура, како да се …

Поврзаност на приказната: како започнува, развој на заплетот и како завршува. Ликови. Опишете ги главните и споредните ликови на анализираното дело и нивната улога во приказната. Структура